Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πως να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας για να αρχίσετε να χάνετε κιλά;

Συχνά όταν ξεκινάμε μια νέα διατροφή/δίαιτα, οι πρώτες 1-2 βδομάδες είναι απογοητευτικές και έτσι χάνουμε το κίνητρο και την όρεξη μας και σταματάμε την προσπάθεια. Δυστυχώς, όσο πιο πολλές δίαιτες έχει κάνει κάποιος και όσο πιο πολύ έχει ανεβοκατεβεί το βάρος του τόσο πιο πολύ έχει επιβαρυνθεί ο μεταβολισμός του. Έτσι, κάθε νέα προσπάθεια είναι όλο και πιο δύσκολη. Ειδικά στην αρχή μου έχει τύχει να ακολουθώ πιστά πρόγραμμα για 2 ολόκληρες εβδομάδες και να μην έχω πέσει ούτε ένα γραμμάριο!

Ευτυχώς η επιστήμη τις διατροφής έχει ανακαλύψει τρόπους να ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και αυτούς θα αναλύσω πιο κάτω!

  1. Μην μειώσετε υπερβολικά τις θερμίδες! Θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα γιατί ο οργανισμός μπαίνει σε μια διαδικασία πείνας όπου διατηρεί όσο περισσότερο λίπος μπορεί για να 'αντέξει' Ο καλύτερος στόχος είναι 1 κιλό την εβδομάδα και όχι παραπάνω!
  2. Μην χάνετε γεύματα. Όταν υπάρχει κενό μεγαλύτρο των 4-5 ωρών μεταξύ των γευμάτων τότε η χημεία του σώματος αντιτίθεται στο χάσιμο κιλών. Αυτό ακριβώς που αναφέρω παραπάνω για κατάσταση πείνας.
  3. Να τρώτε πάντα πρωινό! Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 10%!
  4. Να κοιμάστε σωστά! Πολλές έρευνες δείχνουν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες και περισσότερο από 9 έχουν επιπλέον κιλά! 6-8 ώρες είναι το ιδανικό για το χάσιμο βάρους.
  5. Πίνετε πολύ νερό και τσάι (ειδικά πράσινο αλλά όλα τα είδη βοηθούν)Έχω εξηγήσει γιατί πρέπει να πίνουμε νερό σε προηγούμενο ποστ. Όσο για το πράσινο τσάι θα αναφερθώ εκτενέστερα στο μέλλον!
  6. Άσκηση-Άσκηση-Άσκηση! Δεν έχετε χρόνο? Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ. Περπατήστε όταν οι αποστάσεις είναι μικρές. Ασκηθείτε ενώ βλέπετε τηλεόραση. Τίποτε δεν ενισχύει περισσότερο τον μεταβολισμό από την γυμναστική.
  7. Βέβαια υπάρχει και δεύτερος λόγος για να ασκήστε! Όταν κάποιος έχει περισσότερους μυς καίει περισσότερες θερμίδες καθημερινά για τις συνηθισμένες του λειτουργίες. Δηλαδή κάποιος που έχει περισσότερους μυς καίει περισσότερες θερμίδες από κάποιος με λιγότερους ακόμα και αν κάνουν ακριβώς τις ίδιες κινήσεις
  8. Σημαντικός παράγοντας είναι και το στρες. Και η άσκηση βοηθάει στον έλεγχο του, μιας και πρόκειται για έναν τρόπο εκτόνωσης. Γενικά, προσπαθήστε πάντα να χαλαρώνετε μετά από μια δύσκολη μέρα, είτε με ασκήσεις αναπνοής είτε απλά κοιτώντας το κενό για λίγο

Αυτά για αρχή! Το θέμα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός δεν αρκεί μόνο ένα από αυτά που αναφέρω πιο πάνω αλλά 4-5 μαζί τουλάχιστον. Οι προτάσεις που κάνω είναι από τις πιο γνωστές που κυκλοφορούν και τις επέλεξα με βάση ποιες λειτούργησαν σε μένα και φίλες αλλά και ανάλογα με το αν είναι εφικτές. Για παράδειγμα δεν είναι τόσο δύσκολο να τρώει πάντα κάποιος πρωινό, να παίρνει τις σκάλες, να πίνει πολύ νερό και να τρώει ανά 4 ώρες (ακόμα και ένα κριτσίνι για παράδειγμα)

Δεν χρειάζεται όμως κάποιος να τα κάνει όλα μαζί από την πρώτη μέρα. Ας βάλει πρώτα στις συνήθειές του το νερό και ας δώσει στον εαυτό του 3-4 μέρες να το εντάξει στην καθημερινότητα του, μετά ας αρχίσει να παίρνει τις σκάλες και τα λοιπά! Φυσικά, τα πάντα χρειάζονται κόπο αλλά νομίζω ότι όταν όλα αυτά γίνουν μέρος τις ζωής σου είναι συνήθειες που μπορούν να διατηρηθούν

1 σχόλιο: