Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Μήπως σας παχαίνουν οι......σαλάτες;

Πάντα ένιωθα καλά με τον εαυτό μου όταν έτρωγα μια σαλάτα. Θυμάμαι σε παλιές προσπάθειες να αδυνατίσω, έτρωγα σαλάτα όταν πήγαινα σε fast food restaurants ή επέλεγα σαλάτα στα delivery. Βέβαια, αυτές οι σαλάτες μόνο σαλάτες δεν ήταν. Με μισή κούπα τυρί, μπέικον και μπόλικο dressing αποτελούσαν μια θερμιδική βόμβα ενώ εγώ σκεφτόμουν ότι είχα φάει μια σαλάτα. Μόνο όταν άρχισα να ασχολούμαι με τις θερμίδες κατάλαβα πόσο μεγάλο λάθος έκανα.

Τι να προσέχετε λοιπόν στις σαλάτες:

Μαρούλι: Η καλύτερη βάση για σαλάτα μιας και είναι πολύ θρεπτικό και σχεδόν χωρίς καθόλου θερμίδες. Όμως προσέξτε! Το romaine έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από το iceberg! Επίσης, θα προσθέσετε πολλά θρεπτικά συστατικά αν συνδυάσετε το μαρούλι σας και με λίγο σπανάκι.

Πρωτεΐνες: Είναι καλή ιδέα να προσθέτετε πρωτεΐνες στην σαλάτα σας μιας και έτσι θα νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο. Προσοχή όμως! Αποφύγετε το τηγανιτό κοτόπουλο και το μπέικον που έχουν πολλές θερμίδες! Προτιμήστε ψητό κοτόπουλο, κάποιο όσπριο, αυτά ή τόνο(σε νερό).

Τυρί: Η μεγαλύτερη παγίδα στις σαλάτες! Μισή κούπα τριμμένο τυρί γκούντα έχει περίπου 250 θερμίδες! Αν θέλετε τυρί στην σαλάτα σας προτιμήστε τυριά με δυνατή γεύση όπως φέτα, γκορνγκοτζόλα, καπνιστό κασέρι κτλ που αρκεί και λίγο για να δώσει γεύση.

Φρούτα: Γιατί όχι; Δίνουν μια δροσερή νότα στην σαλάτα και είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά χωρίς να έχουν πολλές θερμίδες. Προτιμήστε τα για παράδειγμα από τις σταφίδες που έχουν περισσότερες θερμίδες.

Κρουτόν: Προσοχή στα κρουτόν και σε λοιπά κριτσανιστά πρόσθετα στις σαλάτες. Αρκετή ποσότητα μπορεί να προσθέσει από 100 μέχρι 200 θερμίδες! Αν θέλετε κάτι πιο στερεό στην σαλάτα σας προτιμήστε ωμούς ξηρούς καρπούς που περιέχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά.

και φυσικά...Dressing: Αυτό που μπορεί να κάνει μια σαλάτα πλήρως ακατάλληλη για την διατροφή σας. Ειδικά οι κρεμώδεις σάλτσες με βάση την μαγιονέζα είναι θερμιδικές βόμβες. Προσοχή όμως ακόμα και στο ελαιόλαδο! Μια κουταλιά της σούπας έχει περίπου 120 θερμίδες! Προτιμήστε να το αναμίξετε με λεμόνι ή ξύδι. Επίσης, να προτιμάτε τις σάλτσες με βάση την ντομάτα που έχουν λιγότερες θερμίδες.

5 σχόλια:

  1. Σωστές παρατηρήσεις, οι σαλάτες είναι μεγάλες παγίδες. Τώρα είναι της ''μόδας'' οι σαλάτες και τις προσφέρουν μεγάλες αλυσίδες fast food σαν ένα υγιεινό διέξοδο. Μόνο που τις γεμίζουν με μαγιονέζες,λαδερά ντρέσινγκ, μπέικον, τυριά από αυτά με τα πολλά λιπαρά.Τα λιπαρά είναι νόστιμα και προσφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση, από ένα βαθμό και μετά φτάνουν σε σημείο εξάρτησης. Και νομίζουν , αυτοί που τα καταναλώνουν, ότι κάνουν υγιεινή διατροφή. Άσε που οι σαλάτες με τα παχιά φύλλα όπως το μαρούλι και τα υπόλοιπα συγγενικά του είδη θέλουν πολύ καλό πλύσιμο διότι έχουν μαμούνια. Ποιος τα πλένει τα φύλλα ένα ένα σχολαστικά όπως κάνουμε στο σπίτι μας? Ή μήπως είναι τίγκα στα φυτοφάρμακα για να μην έχουν μαμούνια και να μην χρειάζεται ο εργοδότης να πληρώνει έξτρα προσωπικό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα και ειδικά για το τελευταίο έχω αναρωτηθεί και γω, μιας και αποκλείεται να πλένουν τα φύλλα ένα, ένα. Δυστυχώς, όμως δεν μπορείς να βρεις σήμερα και πολλά τρόφιμα που δεν είναι γεμάτα χημικά, ειδικά αν έχεις περιορισμένο budget.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε αυτό έχεις απόλυτο δίκιο, αλλά το περιορισμένο bubget δεν σημαίνει οτι πρέπει να τρώμε σε φαστ φουντ. Η επιλογή προιόντων από την λαική είναι μια καλή και οικονομική λύση, ένας μικρός κήπος με λαχανικά είναι ο ιδανικός για όποιον έχει κήπο.
    Βασικά πρέπει να αγοράζουμε τουλάχιστον από βιολογικά προϊόντα βολβούς (πατάτες καρότα κρεμμύδια κ α ) τα άλλα οκ με ένα καλό πλύσιμο και καθάρισμα κάτι γλιτώνουμε.
    Για να μην παρεξηγηθούμε δεν είμαι φαν της διατροφής άνευ λιπαρών, ούτε της υγιεινής ( όπως έχει διαμορφωθεί στις μέρες μας) είμαι πολέμιος της κακοποίησης της κουζίνας, που πολλές φορές γίνεται και για λόγους σκοπιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβώς, απλά όταν θέλεις να χάσεις κιλά για μια ζωή, πρέπει να ξεκινήσεις από 'δίαιτα' ή μάλλον καλύτερα περιορισμό θερμίδων για να συνειδητοποιήσεις σιγά σιγά όλα αυτά που λες. Επειδή, αναπόφευκτα για να χορταίνεις θα οδηγηθείς στο να τρως υγιεινά αλλά και στο να ψαχτείς σχετικά με τις υγιεινές τροφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η βάση είναι να βρεις πρώτα ποια ήταν η αιτία που σε οδήγησε στο να αποκτήσεις παραπανίσια κιλά. Αν είναι μόνο διατροφικό το θέμα όπως πχ μια περίοδος γιορτών ή διακοπών που θα καταναλώσουμε και περισσότερα γλυκά, παγωτά και περισσότερα ποτά.Τότε μια προσεγμένη διατροφή (όχι πολλά πράματα) ξαναρχόμαστε στα ίσια μας (μέχρι την επόμενη περίοδο διακοπών.

    Αν οι λόγοι είναι πιο σοβαροί, μανιοκατάθλιψη, τάσεις βουλιμίας, χαμηλή ποιότητα ζωής με έλλειψη ενδιαφερόντων. Τότε η παχυσαρκία είναι μονόδρομος.Διότι ο κορεσμός που νοιώθει ο οργανισμός από την λήψη τροφών με υψηλές θερμίδες, λειτουργεί σαν ναρκωτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή