Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Πως και που τρώτε;

Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει αλλά το μέρος και ο τρόπος που τρώτε επηρεάζει την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που θα καταναλώσετε.

Πώς τρώτε λοιπόν; Κάθεστε στο τραπέζι ανενόχλητοι για 15-20 λεπτά για να απολαύσετε το γεύμα σας; Μάλλον όχι! Λέμε συχνά, όσοι έχουμε παραπανίσια κιλά, ότι αυτό συμβαίνει γιατί μας αρέσει πολύ το φαγητό. Είναι αλήθεια αυτό; Απολαμβάνετε πραγματικά το φαγητό σας; Γεύεστε κάθε μπουκιά;

Ο σημερινός τρόπος ζωής μας έχει επιβάλλει να τρώμε βιαστικά, χωρίς να συνειδητοποιούμε τι τρώμε ή να απολαμβάνουμε τις γεύσεις. Συχνά, όταν με απασχολούν πολλά, τρώω και δεν καταλαβαίνω ότι έφαγα αφού σκέφτομαι τα προβλήματα μου. Όμως είναι αναπόφευκτο όταν κάποιος δεν προσέχει τι τρώει να τρώει και περισσότερο ή να τρώει πιο ανθυγιεινά. Επίσης, όσο πιο γρήγορα τρώμε τόσο πιο πολύ θα φάμε. Γι' αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας όταν έρθει η ώρα του φαγητού. Φάτε αργά και γευτείτε την τροφή σας, σίγουρα θα χορτάσετε πιο γρήγορα.

Επίσης σημαντικό είναι που τρώμε. Πόσοι από μας απολαμβάνουν το γεύμα τους στο τραπέζι της κουζίνας χωρίς να κάνουν κάτι άλλο ταυτόχρονα; Όταν είμαστε στο σπίτι συχνά τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή μπροστά στο υπολογιστή και όταν είμαστε έξω μπορεί να φάμε όρθιοι ή σε κάποιο εστιατόριο.

Όταν είστε στο σπίτι λοιπόν, αφιερώστε ένα τέταρτο για να φάτε στο τραπέζι με την ησυχία σας. Προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι στο φαγητό σας, ξεχάστε τα προβλήματα σας και χαλαρώστε. Μπορεί αυτό να γίνει μια αγαπημένη σας στιγμή χαλάρωσης μέσα στην ημέρα. Όσο για όταν είστε έξω, προτιμήστε να μην φάτε όρθιοι αλλά σε εστιατόριο για να συνειδητοποιήσετε ότι φάγατε. Προσοχή όμως και σε πια εστιατόρια θα προτιμήσετε να φάτε. Αν μπείτε μέσα σε ένα ψητοπωλείο, ή στα McDonalds, μπορεί να μπείτε με την πρόθεση να φάτε υγειινά αλλά τελικά να παρασυρθείτε. Όχι βέβαια ότι υπάρχουν και πολλές υγειινές επιλογές στις αλυσίδες fast food. Αν πρόκεται πάντως να πάτε εκεί, σκεφτείτε τι θα πάρετε από πριν έτσι ώστε να μην πάρετε το πρώτο που σας έρθει στο μυαλό όταν βρίσκεστε μπροστά στο ταμείο.

2 σχόλια: