Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Αδυνάτισμα και Αλκοόλ

Ένας από τους τρόπους που μπορεί να σαμποτάρετε το αδυνάτισμα σας είναι το αλκοόλ. Επειδή πρόκειται για κάτι που πίνεται και όχι τρώγεται, τείνουμε να υποτιμούμε τις θερμίδες του και να μην τις υπολογίζουμε. Δυστυχώς όμως, όχι μόνο περιέχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο αλλά μειώνει τον αυτοέλεγχο και μας κάνει πιο ευάλωτους σε παρασπονδίες, μπορεί ακόμα και να μας κάνει να πεινάμε περισσότερο!

Βέβαια, είναι γνωστό ότι μια μικρή κατανάλωση αλκοόλ είναι ευεργετική για την υγεία. Ακόμα έχει αποδειχτεί ότι το κρασί και ιδιαίτερα το κόκκινο ενεργεί και ως λιποδιαλυτικό. Βέβαια, το αλκόολ σταματάει να είναι ευεργετικό όταν ξεπερνάμε τα 2 ποτήρια τη μέρα.

Πως λοιπόν μπορείτε να πίνετε αλκοόλ χωρίς να βλάψετε τη δίαιτα σας;

1. Για να μπορέσετε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό. Για κάθε γουλιά ποτού πιείτε δύο γουλιές νερό για παράδειγμα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να περιοριστείτε στα 1-2 ποτήρια.
2. Μην πάτε για ποτό νηστικοί! Το αλκοόλ μας κάνει να πεινάμε περισσότερο αλλά και να χάνουμε τον αυτοέλεγχο μας όπως αναφέρω παραπάνω. Επίσης μην κανονίσετε να πάτε για φαγητό αφού πάτε για ποτό.
3. Μην ενδώσετε στα πατατάκια/ξηρούς καρπούς που φέρνουν μαζί με το ποτό. Αν θέλετε να φάτε οπωσδήποτε, τρώτε ένα κάθε 10 λεπτά για παράδειγμα. Επίσης κάθε φορά που νιώθετε την παρόρμηση να φάτε ένα, προτιμήστε να πιείτε μια γουλιά νερό.
4. Μην ξεχνάτε να υπολογίσετε τις θερμίδες του ποτού σας μέσα στις ημερήσιες θερμίδες σας! Αν θέλετε να πιείτε μια μπύρα (150 θερμίδες) και έχετε στόχο τις 1300 θερμίδες την ημέρα, μπορείτε να φάτε μόνο 1150.
5. Προσοχή στα χρωματιστά σφηνάκια και στα κοκτέιλ που είναι θερμιδικές βόμβες! Αντίθετα προτιμήστε το λευκό κρασί, την μπύρα ή το τζιν τόνικ. Όταν πίνετε κάποιο mixer μην ξεχνάτε να υπολογίσετε και τις θερμίδες της πορτοκαλάδας, coca cola κτλ.

2 σχόλια:

  1. δηλαδή να καταλάβω ,τα πατατάκια με τη μπύρα , τα φιστίκια και το σάντουιτς μετά και οι τηγανιτοί μεζέδες σε συντροφιά με το κρασί.όλα αυτά απαγορεύονται ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι! απλά πρέπει να υπολογίζονται και αυτές οι θερμίδες! Μέτρον άριστον που έλεγαν και οι αρχαίοι, 2-3 φορές το μήνα μπορείς να κάνεις την παρασπονδία σου, τις υπόλοιπες όμως προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή